Gleznotājas Ivonnas Zīles izstāde "Mantojums"

09.01.2018.

 

Ainažu kultūras nams ielūdz uz gleznotājas Ivonnas Zīles gleznu izstādes "Mantojums" atklāšanu un tikšanos ar mākslinieci, kas norisināsies kultūras nama Izstāžu zālē sestdien, 13. janvārī plkst. 16:00.

Gleznu ciklu "Mantojums" māksliniece Ivonna Zīle aizsāka pirms septiņiem gadiem un turpina vēl joprojām. Šis cikls ir ļoti personisks tā autorei, aizsācies māksliniecei kārtojot aizsaulē aizgājušo vecvecāku personiskās lietas.
Pati māksliniece stāsta: "Nemanot tās pašas salikās kompozīcijās, grupās, izraisot bērnības atmiņu uzplūdus un gluži profesionālu ziņkāri, cik saistoši būtu šos vairs ikdienā nelietojamos priekšmetus gleznot. Tas izvērtās aizraujošā gleznošanas spēlē, kas man atklāja klusās dabas žanru."
Līdzīgi kā itāliešu klusās dabas meistara Džordžio Morandi gleznās, kurās attēloti mākslinieka sistemātiski un rūpīgi vāktie priekšmeti, Ivonnas Zīles klusajās dabās ir redzami līdzīgi krāti un atlasīti priekšmeti, kas māksliniecei šķita estētiski saistoši un izaicināja gleznošanas procesā meklēt jaunu piegājienu gan kolorīta un formas, gan stilizācijas interpretācijā.
"Visi šie priekšmeti, ieskatot melnbaltās fotogrāfijas, kas tika pakļautas tiem pašiem stilizācijas principiem, palikuši manā glabāšanā – mantoti. Tie klusējot vēsta par nezināmiem ceļojumiem, ikdienas gaitām, hobijiem, priekiem, jubilejām, bēdām, mazajām un lielajām dzīves traģēdijām, kas zudušas līdz ar to īpašnieku aiziešanu citā saulē. Var tikai fantazēt, iztēloties, sajust to stāstus. Vienlaikus tie ir 20. gs. liecinieki un manas bērnības līdzgaitnieki," stāsta māksliniece.

Ivonnas Zīles gleznu cikls "Mantojums" nav tikai zudušo laiku sentiments, tas risina arī nerimstoši aktuālo jautājumu par cilvēka dzīves jēgu, par to, kas paliek pēc mums, par to, kas ir mūžīgs, atceroties cilvēka nenovēršamo mirstību.

Ivonna Zīle (dzimusi 1980. gadā) 2005. gadā absolvējusi figuratīvās glezniecības meistardarbnīcu Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā. Izstādēs Latvijā un ārzemēs piedalās kopš 2002. gada. Strādājusi radošajās darbnīcās un rezidencēs Latvijā un Francijā. 2005. gadā Ivonna Zīle saņēma Induļa Zariņa prēmiju par radošo veiksmi un jaunradi. Ivonnas Zīles mākslas darbi atrodas privātkolekcijās Latvijā, ASV, Īrijā, Austrālijā, Beļģijā, Vācijā un Francijā.
Ivonnas Zīles personālizstāde "Mantojums" būs apskatāma Ainažu kultūras nama Izstāžu zālē no 2018. gada 13. janvāra līdz 5. martam. Izstādes atklāšana un tikšanās ar mākslinieci notiks sestdien, 13. janvārī plkst. 16:00. Ieeja bezmaksas.

Informāciju sagatavoja:
Inese Vēriņa-Lubiņa
Ainažu kultūras nama Mākslinieciskās daļas vadītāja / Tālr. +371 29743191

 

Attēls: Ivonnas Zīles glezna "Mājas sargs"